Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medvěd grizzly

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Skočit na: Navigace, Hledání
Wikipedie:Jak číst taxoboxJak číst taxobox

Medvěd grizzly

Vědecká klasifikace
Říše: živočichové (Animalia)
Kmen: strunatci (Chordata)
Třída: savci (Mammalia)
Řád: šelmy (Carnivora)
Podřád: Psotvární (Caniformia)
Čeleď: medvědovití (Ursidae)
Rod: medvěd (Ursus)
Druh: medvěd hnědý (U. arctos)
Poddruh: medvěd grizzly (U. arctos horribilis)
Binomické jméno
Ursus arctos horribilis
Ord, 1815

Medvěd grizzly (Ursus arctos horribilis) je poddruh medvěda hnědého žijící zejména v Kanadě a na Aljašce.

Obsah

[skrýt]

[editovat] Tělesné rozměry

  • Výška: ve stoje až 2,5 m
  • Hmotnost: 150-500 kg
  • Tlapy jsou velmi široké, s nezatažitelnými drápy. Kromě chůze k lovu ryb a k obraně.

[editovat] Způsob života

Mimo období rozmnožování samotář

[editovat] Potrava

Medvěd grizzly je všežravec, jeho potravu tvoří hlízy, lesní plody, ořechy, med, ryby, hmyz a jeho larvy, hlodavci, ještěři, velcí savci, mršiny

[editovat] Délka života

max. 30 let

[editovat] Rozmnožování

Pohlavní dospělosti dosahuje samec ve 4. roce, samice ve 3. roce života. Obdobím rozmnožování je červen

Délka březosti trvá v rozmezí 180-250 dní, poté samice rodí obvykle 2 mláďata

[editovat] Zajímavosti

  • Ačkoli grizzly na první pohled vypadá neohrabaně, dokáže na vzdálenost 50-100 metrů běžet rychlostí cválajícího koně.
  • Svému jménu vděčí grizzly za dlouhé chlupy se stříbrnými špičkami, které pokrývají jeho plece a hřbet a dodávají srsti šedý nádech. Anglické „grizzle“ totiž znamená šedá barva.