Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stupeň ohrožení: téměř ohrožená

Výška v kohoutku: 61-76cm

Délka těla: 95-243cm

Délka ocasu: 53-82cm

Hmotnost: 27-102kg

 

Žijí samotářský život, setkávají se jen v době

páření. Teritoria samců mají kolem 250km²

Teritoria samic jsou mnohem menší                              

(50-150km²).

Potrava: jelenec ušatý, jelen lesní, králíci,

divoká prasata, pásovci, veverky atd.

Březost trvá 90-98dní a rodí 2-3 mláďata.

Každé váží 220-500g. Maso začnou jíst v

6. týdnu, matka je ale kojí 3 měsíce.

Mláďata se drží u své matky až 2 roky a

sourozenci zůstávají spolu ještě déle.

V přírodě se dožívají věku 8-10 let, v zajetí

se mohou dožít až 20 let.

Jejich přirozený nepřítel(kromě člověka) je medvěd baribal.

V zajetí se dobře rozmnožují, proto jsou častými chovanci v zoologických zahradách. Od mládí chované pumy se dají ochočit a pak je v zájmu chovu chovat doma jako „domácího mazlíčka“.

 Známe 24 poddruhů pumy.